Is de zon de oorzaak van de opwarming van de aarde?

Het leven op aarde is afhankelijk van energie die van de zon komt. Ongeveer de helft van het licht dat de atmosfeer van de aarde bereikt, gaat door de lucht en de wolken naar het oppervlak, waar het wordt geabsorbeerd en vervolgens naar boven wordt uitgestraald in de vorm van infraroodwarmte. Ongeveer 90 procent van deze warmte wordt vervolgens geabsorbeerd door de broeikasgassen en teruggestuurd naar het oppervlak.

Het is redelijk om aan te nemen dat veranderingen in de energie-output van de zon het klimaat zouden veranderen, omdat de zon de fundamentele energiebron is die ons klimaatsysteem aandrijft. Studies tonen inderdaad aan dat zonnevariabiliteit een rol heeft gespeeld bij klimaatveranderingen in het verleden. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat een afname van de zonneactiviteit in combinatie met een toename van de vulkanische activiteit de kleine ijstijd heeft veroorzaakt tussen ongeveer 1650 en 1850, toen Groenland afkoelde van 1410 tot 1720 en gletsjers voortschoten in de Alpen.

Hoe weten we dat veranderingen in de zon niet de oorzaak zijn van de huidige trends in de opwarming van de aarde?

Sinds 1978 hebben een reeks satellietinstrumenten de energie-output van de zon rechtstreeks gemeten. De satellietgegevens tonen een zeer lichte daling van de zonnestraling (die een maat is voor de hoeveelheid energie die de zon afgeeft) gedurende deze periode. De zon lijkt dus niet verantwoordelijk te zijn voor de opwarmingstrend die de afgelopen decennia is waargenomen.

Langere-termijn schattingen van zonnestraling zijn gemaakt met behulp van zonnevlekrecords en andere zogenaamde “proxy-indicatoren”, zoals de hoeveelheid koolstof in boomringen. De meest recente analyses van deze proxy’s geven aan dat veranderingen in de zonnestraling niet aannemelijk kunnen zijn voor meer dan 10 procent van de opwarming van de 20e eeuw.

[It’s Okay To Be Smart]

Verschillende bewijslijnen laten dus zien dat de huidige opwarming van de aarde niet kan worden verklaard door veranderingen in energie van de zon:

  • Sinds 1750 bleef de gemiddelde hoeveelheid energie van de zon constant of nam deze iets toe.
  • Als de opwarming werd veroorzaakt door een actievere zon, dan zouden wetenschappers verwachten dat de temperaturen in alle lagen van de atmosfeer warmer zouden zijn. In plaats daarvan hebben ze een afkoeling in de bovenste atmosfeer en een opwarming aan de oppervlakte en in de onderste delen van de atmosfeer waargenomen. Dat komt omdat broeikasgassen warmte vasthouden in de lagere atmosfeer.
  • Klimaatmodellen met veranderingen in de zonnestraling kunnen de waargenomen temperatuurtrend van de afgelopen eeuw of meer niet reproduceren zonder een toename van broeikasgassen.

Bronnen:

Geef een reactie

  Subscribe  
Abonneren op