In een artikel van nemokennislink.nl staat geschreven: Om aannemelijk te maken dat HIV zich heeft verspreid via apen worden er vier criteria genoemd:

  1. Overeenkomsten tussen het virale DNA van HIV en SIV laten zien dat deze virussen zeer nauw verwant zijn.
  2. Hoe meer apen besmet zijn met het virus, hoe groter de kans is dat een mens met een besmette aap in aanraking komt.
  3. Overeenkomt in de plek waar SIV besmette apen leven met de plek waar mensen voorkomen met nauw verwante HIV varianten, maakt het aannemelijk dat op die plek de apen de bron van de besmettingshaard vormen.
  4. Er is een aannemelijke verspreidingsroute waarlangs het virus van aap naar mens overgegaan is.

Al deze feiten maken het dus zeer aannemelijk dat mensen in aanraking komen met besmette apen en zo het virus hebben gekregen.  De eerste mensen die AIDS kregen zijn waarschijnlijk inheemse Afrikanen geweest die met besmette apen in aanraking zijn gekomen. Apen worden in Afrika sinds jaar en dag gevangen om op te eten en om er huisdieren van te maken. De mensen lopen het risico besmet te raken doordat ze met het bloed van de apen in aanraking komen. Dit kan gebeuren bij het doodmaken van de apen, als het vlees in stukken wordt gesneden, maar ook als het vlees rauw wordt opgegeten. De inheemse bevolking komt al jaren op deze manier met apen in contact. [nemokennislink.nl]

Geef een reactie

  Subscribe  
Abonneren op