Plato met de parabel van de grot, ofwel allegorie van de grot

Wat zien de vastgeketende mensen? Wat gebeurt er met de man die losgemaakt wordt? Wat vinden de medegevangenen van de verhalen van de losgemaakte man? Wat zegt deze parabel over de overgebleven gevangenen? Welke levensopdracht geeft Plato ons mee in deze parabel?

In de Griekse Oudheid leefde Socrates (469-399 voor Chr.). Hij stelde vragen over ethische onderwerpen en de maatschappij. Hij wilde met zijn vragen de onwetendheid verdrijven en iedereen aanzetten tot het ontwikkelen van een versterkt bewustzijn. Hij vond dat de bevolking van Athene zich te veel richtte op uiterlijkheden. Ze richten zich te veel op beelden, zoals we ons nu op beelden van televisie of internet, richten. Het echte leven is het geestelijke leven. Dat is bepalend voor de vraag of we gelukkig of ongelukkig zijn. De leiders van Athene waren niet blij met Socrates omdat hij vragen stelde bij de toen heersende polytheïstische religie. Bovendien kreeg hij het verwijt de jeugd op te zetten tegen de ouderen, omdat die kritische vragen begonnen te stellen. Socrates werd ter dood veroordeeld en moest de gifbeker drinken. Plato was zijn belangrijkste leerling. Hij heeft een hele filosofie uitgewerkt. Plato wordt nu gezien als een van de grootste filosofen aller tijden.

Deze videoclip van levensbeschouwing.net hoort bij les 17: De mens als zich ontwikkelend individu uit het boek “Levensopdracht”.

Geef een reactie

  Subscribe  
Abonneren op