Kaas op planken.jpg
Door kaasmisdrijf

Als je in een kaaswinkeltje binnenloopt en de eigenaar een vraag stelt over een van zijn producten, dan zal hij je waarschijnlijk precies kunnen vertellen waar en hoe de kaas gemaakt is. Omdat de eigenaar verbonden is aan zijn product ontstaat tussen klanten en product, tussen hem en zijn klanten en waarschijnlijk zelfs tussen klanten onderling. Als je op de andere hoek van de straat in een supermarkt aan een vakkenvuller vraagt waar een bepaalde kaas vandaan komt, zal hij waarschijnlijk zeggen dat die uit het magazijn is gehaald. De vakkenvuller kan hier niets aan doen.

Karl Marx’s filosofie stelt je wel voor de vraag of je jezelf meer herkent in de kaasboer of vakkenvuller? Voel je je verbonden aan het product of de dienst waaraan je werkt? En ervaar je eigenaarschap over dat waaraan je werkt?

Als dit niet zou zijn, dan wordt werk voor de mens: iets dat niet tot zijn eigen wezen behoort;dat hij zich daarom niet in zijn arbeid bevestigd maar ontkend, niet goed maar ongelukkig voelt, geen vrijwillige lichamelijke en geestelijke energie ontplooit, maar zijn lichaam afbeult en zijn geest ruïneert

bron: Filosofie voor een weergaloos leven


Geef een reactie

  Subscribe  
Abonneren op